Τα 3 Βασικά Βήματα Για Την Γευσιγνωσία Κρασιού

Τα 3 Βασικά Βήματα Για Την Γευσιγνωσία Κρασιού

ΒΗΜΑ 2 : ΑΡΩΜΑ

Στροβιλίζουμε ελαφρά το κρασί στο ποτήρι μας για να βοηθήσουμε στην συγκέντρωση των αρωμάτων στο κέντρο του και προχωράμε στην αναγνώριση αρωμάτων. Στα λευκά κρασιά κυριαρχούν αρώματα λευκών φρούτων (λευκόσαρκο ροδάκινο, μπανάνα, αχλάδι, πεπόνι), τροπικά (ακτινίδιο, λίτσι, μάνγκο, ανανάς, passion fruit), εσπεριδοειδή (λεμόνι, lime, κίτρο, περγαμόντο) φυτικά (πράσινη πιπεριά, γρασίδι) βοτανικά (δυόσμος, μέντα, βασιλικός)

Στην συνέχεια αναζητούμε δευτερεύουσες ενδείξεις λουλουδιών (λεμονανθός, γιασεμί, τριαντάφυλλο), μπαχαρικών (λευκό πιπέρι), καθώς και γήινες νότες (μανιτάρι).

Στα ερυθρά κρασιά συναντάμε αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων (κεράσι, βύσσινο, βατόμουρο, φράουλα, μύρτιλλο), σκούρων λουλουδιών (νυχτολούλουδο, βιολέτα), βοτανικά (μέντα, ευκάλυπτο, δεντρολίβανο, θυμάρι), ωρίμανσης σε βαρέλι (καπνός, καραμέλα, βανίλια, δρυς, κρέμα και βούτυρο). 

ΒΗΜΑ 3 : ΓΕΥΣΗ

Περνάμε μια γουλιά κρασιού σε όλο το στόμα και προσπαθούμε να προσδιορίσουμε το επίπεδο γλυκύτητας που χαρακτηρίζει ένα κρασί ξηρό, ημίξηρο, ημίγλυκο και γλυκό, αλλά και το επίπεδο της οξύτητας, η οποία περιγράφεται σαν τσίμπημα στα πλάγια της γλώσσας.  Ύστερα, εστιάζουμε στο σώμα του κρασιού, αν είναι ελαφρύ, μεσαίο ή γεμάτο. Ελαφρύ είναι αυτό που μοιάζει με νερό σαν αίσθηση στο στόμα ενώ γεμάτο, αυτό που μοιάζει σε ένα πλήρες γάλα. Σημαντικό κομμάτι στην γευσιγνωσία των ερυθρών κρασιών είναι και ο προσδιορισμός του επιπέδου των τανινών, οι οποίες προκαλούν στο στόμα την αίσθηση του στυφού. Στην συνέχεια, κοιτάζουμε αν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε στην γεύση όσα αντιληφθήκαμε στα αρώματα του κρασιού. Εντοπίζουμε φρούτα; Εάν ναι, ποια είναι συγκεκριμένα; Πόσο περίπλοκο είναι το κρασί στο στόμα σας; Είναι απλό, μονόπλευρο; Ή είναι γεμάτο με διάφορες γεύσεις; 

Τέλος δίνουμε βάση στην διάρκεια της επίγευσης. Η γεύση και το άρωμα χάνεται αμέσως από το στόμα μας ή καθυστερεί μερικά δευτερόλεπτα ακόμη; Πώς ήταν η γενική εντύπωση που μας αφήνει το κρασί;

Μην ξεχνάτε,  απολαμβάνουμε υπεύθυνα!

Back to blog